Sikhjälma
Hem Om Sikhjälma Anna-Karin & Lennart Bed & breakfast Konst & Reiki Lite av varje Kontakta oss

Om Sikhjälma

Byn

Sikhjälma är en liten by på västra sidan av Hållnäshalvön i Norra Uppland.
Namnet härstammar troligen från Sädholmen, men Sikhjälma passar ju bra, eftersom mången sik har fångats i vattnen utanför.

 

På 40-50-talet, när Anna-Karin växte upp, var det liv och rörelse i byn och det fanns många barn i stugorna. Man levde av jordbruk och fiske på sommaren och skogsbruk på vintern. Dessutom fanns det en bra affär i byn. (Den första affären hade en farfarsfar till A-K i bostaden i början på 1900-talet). Men sen kom industrialiseringen och mycket förändrades. Barnen fortsatte att studera på andra platser och invånarantalet minskade. Men- tiderna förändras så sakteliga, och många börjar mer och mer värdesätta landsbygden med dess natur och djurliv.

 

Mjölkbönderna är borta och den siste mjölkbonden har nu övergått till köttproduktion. Dessutom kan man se en och annan häst i hagarna, vilket är trevligt. Några invånare pendlar till jobb i Gävle och Tierp, och så finns det dom som stannat kvar eller som AK återvänt till hembygden på gamla dar.


På senare år har en ökning skett av åretruntboende, och det vill vi gärna se mer av!

 

Fiskehamnen

Drygt 2 km från byn ligger fiskeläget. Även det har naturligtvis förändrats med tiden och yrkesfiskarna är borta sen länge. Sjöbodarna har blivit sommarvisten och många tar sig ner till havet för att njuta av havsluften och den underbara utsikten över det öppna havet.

Antalet fritidshus vid kusten har ökat med åren, och både Uppsalabor och Stockolmare letar sig hit ner under semestrar och ledighet.

 

De lite otillgängliga klipporna är vackra och vill man ta en promenad i skogen efter stranden, kommer man fram till Kapplasse med sitt fantastiska klapperstenstorg.

 

Kapplassudden är också ett populärt ställe för surfare, som gillar när nordan har piskat upp vågorna…

 

Vy från Marskär. Naturreservatet Kapplasse i bakgrunden